ترکیه، کشوری است که موقعیت جغرافیایی منحصر به فردی داشته و بخشی از آن در آسیا و بخشی دیگر در اروپا قرار دارد. این کشور در طول تاریخ خود به عنوان مانع و پل ارتباطی بین دو قاره عمل کرده است. کشور ترکیه در منطقه خاورمیانه و در شرق دریای مدیترانه واقع شده است. این کشور در تقاطع شبه جریزه بالکان و قفقاز قرار گرفته است.
همه چیز درباره ترکیه 2024 / از تور تفریحی تا شرایط اقامت
ترکیه از نظر وسعت سرزمین و جمعیت در بین کشورهای بزرگ و پر جمعیت منطقه قرار دارد و مساحت زمین آن از هر کشور اروپایی بیشتر است. بخش عمده ای از خاک این کشور که در آسیا واقع شده است، شامل شبه جزیره مستطیلی شکل آسیای صغیر است که به آناتولی (آنادولو) معروف بوده و در شرق آن، بخشی از یک منطقه کوهستانی که به عنوان کوهستان ارمنستان شناخته می شود، قرار دارد. بخش کوچک تر این کشور نیز که تراکیه (تراکیا) نام داشته و در قسمت جنوب شرقی اروپا واقع شده است، بازمانده کوچکی از یک امپراتوری بزرگ است که روزگاری در بیشتر مناطق بالکان گسترش یافته بود.
نقشه ترکیه
تاسیس جمهوری مدرن ترکیه؛ تاریخچه کشور ترکیه را بیشتر بشناسید
این کشور دارای گستره شمالی جنوبی است که در حدود 300 تا 400 مایل (480 تا 640 کیلومتر) امتداد دارد. ترکیه از شمال به دریای سیاه، از شمال شرقی به گرجستان و ارمنستان، از شرق به آذربایجان و ایران، از جنوب شرقی به عراق و سوریه و از جنوب غربی و غرب به دریای مدیترانه و دریای اژه محدود می شود. پایتخت ترکیه آنکارا بوده و بزرگ ترین شهر و بندر دریایی آن استانبول است. طی قرن های متوالی طولانی از اشخاص سیاسی در آسیای صغیر وجود داشته است. قبایل ترکمن در قرن یازدهم میلادی با تاسیس امپراتوری سلجوقی به آناتولی حمله کردند. در قرن 14 امپراتوری عثمانی گسترش طولانی را آغاز کرد و در قرن 17 به اوج خود رسید. جمهوری مدرن ترکیه، که در سال 1923 پس از فروپاشی امپراتوری عثمانی تاسیس شد، یک دموکراسی پارلمانی ملی، سکولار است. پس از یک دوره حاکمیت یک حزب تحت بنیان گذار آن، مصطفی کمال (آتاتورک) و جانشین وی، دولت های ترکیه از دهه 1950 توسط انتخابات چند حزبی بر اساس رای گیری جهانی بزرگسالان تولید شده اند.
همچنین بخوانید: معرفی استانبول
قومیتهای مختلف در کشور ترکیه؛ مردم ترکیه چه نژاد و مذهبی دارند؟
طبق قانون اساسی ترکیه، کلمه “ترک”، به عنوان یک اصطلاح سیاسی، شامل همه شهروندی ترکیه، بدون تمایز و اشاره به نژاد یا مذهب خاص می شود. اقلیت های قومی وضعیت رسمی ندارند. زبان مادری اکثریت مردم ، زبان ترکی است. بخش باقی مانده نیز اکثرا به زبان کردی و بخش کمتری نیز به زبان عربی صحبت می کنند.
اگر چه برآورد جمعیت کردها در ترکیه به طور کلی کار دشواری است، اما در آغاز قرن 21، جمعیت کردها را تقریبا یک پنجم جمعیت این کشور تخمین زده اند. بخش قابل توجهی از قوم کرد در سراسر شرق آناتولی ساکن هستند و اکثرا در استان هایی از جمله آغری، بتلیس، بینگول، دیار بکر، حکاری، ماردین، موش، سعرد، شانلی اورفه و وان اکثریت را زندگی می کنند.
علاوه بر آن در این کشور شش گروه قومی دیگر با جمعیت قابل توجهی وجود دارند؛ یونانی ها، ارمنی ها و یهودیان تقریبا به طور کامل در استانبول سکونت داشته و چرکس ها (سرکیسی ها)، گرجی ها و لازها به طور کلی در شرق دور ساکن شده اند.
همچنین بخوانید: شرایط جدید اقامت ترکیه
بیش از 90 درصد جکعیت ساکن، مسلمان هستند؛ با این وجود، ترکیه کشوری سکولار است. در اصلاحیه قانون اساسی در سال 1928، اسلام به عنوان مذهب رسمی این کشور حذف شد و از آن زمان به بعد بنا بر شعار جدایی دین از سیاست این کشور به عنوان کشوری با دولت و حکومت لائیک ( تفکیک دین از سیاست ) شناخته می شود.
این قانون تا به امروز نیز در این کشور اجرا شده است. نیروهای مسلح نیز همواره به اجرای سکولاریسم در ترکیه تاکید داشتند. در همین حال، سکولاریسم قوی ترکیه منجر به مواردی شده است که از نظر برخی ها به عنوان تحمیل در آزادی مذهب تلقی شده است. به عنوان مثال، مدت زمان طولانی است که به سر داشتن روسری در تعدادی از اماکن عمومی ممنوع است.
وجود چنین محدودیت هایی در آزادی مذهبی در قرن 21 به ظهور حزب عدالت و توسعه (Adalet ve Kalkınma Partisi; AKP) در این کشور منجر شده است. در همین راستا یک اصلاحیه در قانون اساسی در فوریه 2008 تصویب شد که به زنان اجازه می دهد در پردیس های دانشگاهی روسری بپوشند. علاوه بر اکثریت مسلمان، تعداد کمی از مردم ترکیه نیز یهودی و مسیحی هستند. پیروان مسیحیت بین فرقه های ارتدکس یونان، ارتدکس ارمنستان، کاتولیک روم، پروتستان و سایر فرقه ها تقسیم می شوند.
همچنین بخوانید: هزینه تحصیل و زندگی در ترکیه
بزرگ ترین شهرهای ترکیه
بزرگ ترین شهرهای این کشور به ترتیب:
- استانبول
- آنکارا
- ازمیر
- بورسا
- آدانا
- غازی
- عینتاب
- آنتالیا
- قونیه و قیصریه
نام دارند؛ کشور ترکیه نیز مانند کشورهای غربی بوده و شهرهای بزرگ آن دارای ناحیه تجاری هستند. همچنین این شهرها پارک های ملی و شهری زیادی دارند.
همچنین بخوانید: بهترین مراکز خرید در استانبول
جمعیت کشور ترکیه
بنا بر برآورد و سرشماری انجام گرفته در سال 2024، جمعیت این کشور حدود 84 میلیون نفر می باشد؛ حدودا 75 تا 85 درصد مردم ترکیه سنی و 15 تا 25 درصد آن ها نیز علوی هستند. این کشور حکومتی لائیک دارد؛ اما بسیاری از مردم آن مسلمان هستند. اکثر مردم ترکیه به یکی از اقوام ترک یا کرد تعلق دارند؛ می توان گفت که حدود 70 تا 75 درصد از مردم ترک، 18 درصد کرد بوده و 7 تا 12 درصد آن ها نیز به سایر اقوام تعلق دارند.
همچنین بخوانید: راه های پیدا کردن کار در ترکیه
فرهنگ مردم ترکیه
از نظر فرهنگی نیز مانند بسیاری از جنبه های دیگر، ترکیه بین شرق و غرب قرار دارد و بخشی از عناصر فرهنگی هر دو را در خود گنجانده و ترکیب منحصر به فردی را ارائه می دهد. جمهوری ترکیه دارای نشانه هایی از تمدن های اروپای کلاسیک و خاورمیانه اسلامی می باشد. از جمله آثار تاریخی و باستانی که توسط سازمان یونسکو نیز به عنوان میراث جهانی ثبت رسیده است می توان به مناطق تاریخی استانبول، شهر تاریخی پاموکالا، شهر کاپادوکیا و مسجد ایا صوفیه اشاره کرد.
با تقسیم امپراتوری روم به بخش های غربی و شرقی، آسیای صغیر بخشی از قلمرو بیزانس شد که مرکز آن قسطنطنیه (استانبول) بود. ظهور اسلام در شرق منجر به تقسیم شبه جزیره بین امپراتوری مسیحی بیزانس و خاورمیانه اسلامی شده و سرانجام با ورود ترک ها آسیای صغیر جزئی از جهان اسلام شد. امپراتوری عثمانی چند ملیتی و چند فرهنگی بود.
ترکیه جدیدی که توسط آتاتورک تاسیس شد، از لحاظ زبان و مذهب با کشورهای قبلی خود همگن بود. تحت نظر آتاتورک و پیروان او ، ترکیه به طور فزاینده ای سکولار و غرب گرا شد؛ روندی که در اصلاح زبان ترکی، جایگزینی خط سنتی عربی با الفبای رومی اصلاح شده و جدا شدن اسلام از دولت (دین از سیاست) ظاهر شد. با این وجود، اسلام تاثیر عمیقی در روابط بین دو جنس (زن و مرد) و زندگی خانوادگی داشته است. قدرت این تاثیر در مناطق کم تر توسعه یافته کشور و در بین جمعیت شهری و روستایی و همچنین بین طبقات اجتماعی مختلف، متفاوت است.
زبان مردم ترکیه
زبان رسمی(مادری) مردمان ترکیه، ترکی استانبولی است. و زبان های غیر رسمی دیگری که در کشور ترکیه وجود دارد زبان های کوردی و عربی می باشد که البته تعداد افراد کورد زبان بیشتر از زبان عربی می باشد. درگذشته مردم ترکیه از خط عثمانی استفاده می کردند که از زمان تشکیل جمهوری ترکیه توسط مصطفی کمال(آتاتورک) به لاتین تبدیل شد.
همچنین بخوانید: زبان مردم و آداب صحبت و تعامل در استانبول
اقتصاد و منابع در کشور ترکیه
ترکیه از سال 1923 دارای یک اقتصاد مختلط است که در آن شرکت های دولتی و خصوصی به توسعه اقتصادی کمک می کنند. با گذشت زمان فعالیت اقتصادی مردم از کشاورزی به فعالیت های صنعتی و خدمات تولیدی تغییر کرده و این فعالیت ها به سرعت در حال رشد و توسعه هستند. امروزه بخش خدمات تقریبا نیمی از نیروی کار را در بر می گیرد، در حالی که کشاورزی و صنعت هر یک حدود یک چهارم را به خود اختصاص داده اند.
ترکیه دارای منابع طبیعی زیاد و متنوعی است؛ اگر چه تعداد کمی از این منابع تنها در مقیاس وسیع در دسترس و قابل استفاده هستند. به غیر از ایران، ترکیه تنها کشور خاورمیانه بوده که دارای ذخایر قابل توجهی از ذغال سنگ است که عمده این منابع در استان زونگولداغ قرار دارد. در این کشور ذغال سنگ چوب به میزان قابل توجهی تولید می شود.
نفت نیز در مقیاس کوچک تر در جنوب شرقی کشور و همچنین در شمال غربی تراکیه تولید می شود. این میزان نفت تولیدی فقط بخشی از نیازهای کشور را تامین می کند و به طور کلی ترکیه به محصولات نفتی وارداتی وابسته است. ذخایر قابل توجهی از منگنز، روی، سرب، مس و بوکسیت نیز در این کشور وجود دارد.
همچنین بخوانید: کیملیک ترکیه چیست؟
زمین های کشاورزی ترکیه
حدود یک سوم از اراضی ترکیه برای کشاورزی استفاده می شود که در این بین حدود نیمی از زمین های کشاورزی برای کاشت محصولات زراعی و حدود یک سوم آن برای چرای دام ها استفاده می شود. در بخشی از این اراضی کشاورزی باغ های انگور، زیتون و سبزیجات وجود دارد. اما مهم ترین محصولات زراعی که در زمین های این کشور کشت می شود.
غلات بوده که در بین غلات نیز بیشتر زمین ها زیر کشت گندم است و در بخش کوچک تری از اراضی نیز جو، چاودار، جو دو سر، ذرت و برنج کاشته می شود.از دیگر محصولات کشاورزی این کشور می توان به پنبه، چغندر قند، توتون و سیب زمینی اشاره کرد. در کنار محصولات کشاورزی، این کشور دارای محصولات و فرآورده های دامی نیز می باشد. بخش عمده ای درآمد ترکیه نیز از صادرات این محصولات به دست می آید. پنبه، تنباکو، میوه ها، سبزیجات، آجیل و محصولات دامی از جمله اقلام اساسی صادراتی به دیگر کشورها محسوب می شوند.
همچنین بخوانید: بهترین پارک های استانبول ترکیه
پوشش گیاهی و حیات وحش
پوشش گیاهی هر منطقه با شرایط آب و هوایی و خاک آن منطقه ارتباط مستقیم دارد. پوشش گیاهی ترکیه به دو نوع اصلی تقسیم می شود: چمنزارهای استپی که عمدتا در آناتولی مرکزی و جنوب شرقی وجود دارد اما در دشت تراکیا و دره ها و حوضه های شرق آناتولی نیز یافت می شوند و بیشه ها و جنگل هایی که سایر مناطق کشور را پوشش می دهند.
غنی ترین نوع جنگل جنگلی پونتیک یا کولچین بوده که محدود به قسمت شرقی سواحل دریای سیاه است. زیرا در این منطقه میزان بارندگی زیاد بوده، خشکسالی تابستانی وجود ندارد و زمستان ها معتدل است. در قسمت های غربی و شرقی داخلی، در دو طرف منطقه استپی، گونه های غالب بلوط ، ارس ، کاج و صنوبر گونه های اصلی هستند اما سرو، راش و افرا نیز وجود دارند. همچنین در امتداد سواحل دریای اژه و مدیترانه کمربندی از پوشش گیاهی دشت مدیترانه ای از نوع ماکیس وجود دارد. گل مورد، زیتون وحشی، برگ بو و خرنوب رایج ترین گونه ها هستند اما گاهی نیز بلوط، کاج و سرو دیده می شوند.
ترکیه حیوانات وحشی و پرندگان شکاری بسیاری دارد. گرگ، روباه، گراز، گربه وحشی، سگ آبی، سمور، شغال، کفتار، خرس، گوزن، آهو و بز کوهی هنوز در مناطق دنج و دست نخورده و جنگل های انبوه یافت می شوند. حیوانات اهلی مانند گاومیش آبی، بز آنگورا (در منطقه مرکزی) و شتر (در جنوب غربی) و همچنین اسب، الاغ، گوسفند و گاو نیز در این کشور دیده می شوند. همچنین ترکیه زیستگاه پرندگانی چون کبک، غاز وحشی، بلدرچین و هوبره می باشد.
مشاورین املاک شایان با بیش از چند سال سابقه کار در زمینه، خرید ملک در ترکیه، شهروندی ترکیه، تحصیل در ترکیه و… فعالیت میکند، کارشناسان ما آماده پاسخ به سوال های شما و راهنمایی شما در مهاجرت به ترکیه هستند، با ما در تماس باشید.
بدون دیدگاه